I boken Dharma Parenting förklarar två kända neuroforskare och hjärnforskare hur du kombinerar modern hjärnvetenskap med ayurveda och gammal visdom för att uppfostra fysiskt och känslomässigt glada och balanserade barn och förbättra relationen mellan föräldrar och barn.
Dharma är ett sanskritord som betyder "att upprätthålla" eller "stödja". Vårt "dharma" är att upptäcka en väg i livet som stödjer vår personliga tillväxt, lycka och framgång baserat på dina egna individuella och unika egenskaper. Verktygen i Dharma-föräldraskap 'gör det möjligt för oss att känna igen och vårda våra barns unika väg i livet' och "hjälper oss att förstå alla stadier av hjärnans utveckling, från födsel till vuxen ålder, så vårt föräldraskap tar hänsyn till våra barns utvecklingsnivå - inte krävande saker som de ännu inte kan åstadkomma, men alltid försiktigt uppmuntra dem att använda mer av sin potential.”
Med hjälp av akronymen 'DHARMA', erbjuder Dharma Parenting 6 föräldraskapsverktyg:
Upptäck ditt barns och din egen hjärna/kroppstyp:
I Ayurveda tror man att varje person har ett visst energimönster, sin egen konstitution, som är en kombination av influenser från element eller "doshas" varav en är den mer dominerande (Vata, Pitta eller Kapha). Genom att identifiera och förstå ditt barns ayurvediska natur kan du bättre hantera deras unika behov och egenskaper. Och genom att identifiera din egen konstitution kan du också förbättra relationen mellan föräldrar och barn.
Läk dig själv :
Enligt författarna är det avgörande att se till att du som förälder inte är stressad eller sliten för att vara en bra förälder. Att se till att vi som föräldrar tar väl hand om vårt eget fysiska och psykiska välbefinnande förbättrar också hur vi reagerar på våra barn och deras utmaningar och förbättrar därmed vårt förhållande på ett enkelt sätt. Detta inkluderar förslaget att utöva Transcendental Meditation som är ett bra sätt att hantera stress och få mer energi. Som föräldrar kommer detta att hjälpa dig att lägga syrgasmasken på dig själv först för att sedan kunna finnas där för dina barn på det sätt som de förtjänar.
Uppmärksamhet och uppskattning:
Enligt författarna är föräldrars uppmärksamhet under barndomsåren avgörande för att ditt barn ska utveckla självkänsla. Genom att uppmärksamma, ge validering och uppskattning kan ett barn verkligen frodas.
Rutiner för att förbättra familjens dynamik:
Rutiner ger barn en känsla av trygghet. Författarna rekommenderar också regelbundna familjemöten för att diskutera eventuella frågor i en lugn och stödjande miljö.
Hantera härdsmältningar :
Genom att använda de 6 C:n rekommenderar författarna att du stödjer ett barn genom raserianfall genom att:
Kontrollera med dig själv och ditt barn
Trösta ditt barn. Eftersom hjärnans tankecentrum är överväldigad av starka känslor behövs kärlek och stöd för att lugna ner sig och känna sig trygg.
Ändra hjärnans tillstånd. För att lösa ett problem behöver hjärnan ta sig ur kaoset som dessa starka känslor orsakar. När den primitiva delen av hjärnan har tagit kontroll finns inte förnuftet tillgängligt. Barnet behöver hjälp att växla från att domineras av irrationella känslor till att kunna använda sin rationella hjärna.
Val. När barnet är lugnt kan föräldrarna erbjuda val och förslag på hur man löser ett problem. Genom att göra det kan barnet hitta sätt att bättre hantera en liknande situation i framtiden.
Konsekvenser. Om barnets beteende till exempel resulterat i någon form av skada kan föräldrar tillsammans med barnet diskutera hur de reparerar eller fixar det.
Tränare. Som föräldrar är vi barnets livscoach. Vi bör coacha och modellera det beteende vi vill se hos våra barn och ge dem verktyg de behöver för att förhindra att de hamnar i problem i första hand. Visa barn hur du skulle hantera vissa situationer och när de gör misstag, prata om hur du kan undvika det nästa gång.
Förutse och anpassa :
Förebyggande är bättre än att bota. Författarna beskriver hur det är bättre att ha ett proaktivt förhållningssätt i föräldraskapet för att undvika utbrott, besvikelser och upprördheter. Föräldrar bör försöka planera i förväg för familjen för att undvika problem som kan uppstå. Och använda sitt omdöme för att anpassa situationer när det behövs.
Dharma-föräldraskap ser olika ut i olika stadier av ett barns utveckling.
I boken berättade författarna om hur vi behöver anpassa våra förväntningar och föräldraskap efter barnets ålder och hjärnans utvecklingsstadier. Detta är något som jag tycker är utomordentligt viktigt eftersom att ha fel förväntningar, eller förväntningar som inte är åldersanpassade är ett misstag många föräldrar gör. Och som med allt i livet: där förväntningarna inte stämmer överens med verkligheten kommer det att uppstå obalanser och besvikelser, friktion och onödiga problem.